lördag 17 januari 2009

Ägg, schmägg

För ett par nätter sedan sov Signe lite dåligt. Milt uttryckt. För egen del kan jag väl ha skrapat ihop ungefär fem timmars slummer under natten och då var det inte ens sammanhängande. Men nu är det inte Signes sömnlöshet som det här inlägget ska handla om(det är vid det här laget ett rätt uttjatat ämne på den här bloggen tycker jag), utan storhandlingen som följde dagen efter.

Signe lämnades hemma med farmor och som i trance släpade jag mig ut till bilen för att bränna iväg till Ica Maxi. Någon inhandlingslista orkade jag bara inte med att skriva. Jag tänkte att jag kör lite på känn istället när jag väl är där. Som en zombie vandrade jag mellan hyllorna och rev ned varor i vagnen, glad över att jag kom ihåg udda grejjer som toalettrengöring och sånt.

När jag kom hem igen visade det sig att jag klarat mig riktigt bra. Det enda jag glömt, var faktiskt välling till Signe och maskindiskmedel. Däremot hade jag kommit ihåg ägg. När jag gick förbi äggkyldisken, hade nämligen Jannes röst gjort sig påmind någonstans inne i huvudet:
"Du köper alltid för lite ägg"
"Men, vi äter ju aldrig upp dom i tid"
"Det gör vi ju"
"Nej, det gör vi ju inte"
"Jo!"

Nu ska han väl bli tyst, minns jag att jag tänkte och stoppade ned en 10-äggsförpackning i vagnen. Hemma i kylskåpet visade det sig dock stå en nästintill oöppnad 15-ägsförpackning från f ö r r a storhandlingen som Janne stod för. Båda förpackningarna går ut den 27 januari.

Så nu har vi en sisådär 25 ägg att trycka i oss på en dryg vecka. Igår hade jag vänner på lunch här. De fick ugnspannkaka. Sen tänker jag omelett och... ...äggtoddy... och kokt ägg, stekt ägg... ehhh.... förlorat ägg?

Synd att det inte är påsk.

9 kommentarer:

Dr Hell sa...

Sistadatum på ägg är MYCKET relativt. Gör Bearnaisesås och maräng, det går åt supermånga ägg.

Anna sa...

... och ät kokta ägg till frukost! Bra proteinkälla, och så känns det lite hotellfrukostlyxigt! Annars rekomenderar jag amerikanska pannkakor med blåbär, väldigt lätt och mycket gott! Och baka något om du har tid, muffins är ju supersimpelt och tar ungefär två ägg i beslag!
Lycka till!

Äppelträdet sa...

På vårt Ica Maxi står det en skylt bland äggen att ägg håller flera veckor efter datumet som anges om de förvaras i kylskåp. Datumet på förpackningen gäller ägg som inte står svalt.

Så lugn! Du kommer hinna äta upp dem.

hedgehog-sara sa...

kasta på några bilar eller så ;)

yllet sa...

Vi har slut på ägg!! Någonstans så jämnar det ut sig mao!

Millan sa...

dr Hell: Tack för tipset. Men inte ihop va?!

anna: Muffins och amerikanska pannkakor låter väldigt smalt och bra.

äppelträdet: Ja, man brukar ju faktiskt känna på lukten när äggen har blivit dåliga. Har aldrig hänt mig faktiskt, när jag tänker efter.

h-sara: Bra idé!

yllet: Jag kan skicka några på posten.

Pernilla sa...

Åååååå dessa ägg!!!
Har just kommit hem med ett 12-pack (det var ju extrapris!) och så står det ett halvt flak(!) i kylen....hur kunde jag glömma det??

Tur att en och annan tårta snart ska bakas...

...och förresten "äppelträdet: Ja, man brukar ju faktiskt känna på lukten när äggen har blivit dåliga. Har aldrig hänt mig faktiskt, när jag tänker efter.
"....hur vet du då att du kan känna det på lukten? ;-)

Dr Hell sa...

Vinsten med just bearnaise och maräng är att gulan går till det ena och vitan till det andra. Sedan kan jag tillstå att kombinationen nog inte smakar smask. Det var enkom en logistisk lösning.

Millan sa...

pp: Hahaha, nej men man har ju höööört.

Dr Hell: Aha! Så praktiskt.