måndag 5 januari 2009

Trollmors visa

Har jag berättat att Signe sover ganska dåligt? Ni får ursäkta om jag upprepar mig, man blir lite lätt förvirrad av sömnbrist, och det är inte meningen att vara tjatig. Det är det verkligen inte. Men hur som, om jag inte sagt det förr, så säger jag det nu. Hon sover ganska dåligt. Och utav de sömnmetoder som finns på marknaden har vi nog testat de flesta.

Som den här "Somna-utan-gråt-metoden" vi testade i höstas till exempel. Det var ju en smash hit. Verkligen. Signe sov väl hyfsat i en vecka ungefär. Kanske två. Sedan tyckte hon sig ha genomskådat metoden och så började det om med sömnlösheten igen. Men en grej från nämnda metod har vi faktiskt fortsatt med, för det funkade faktiskt ganska bra.

Precis när barnet håller på att somna in, ska man säga ett mantra som till exempel "För ditt eget bästa gör du klokt i att sova nu" alternativt "Nu sover du eller så får mamma psykbryt". Man kan också sjunga en vaggvisa. Så gör vi. Ganska länge nu har vi sjungit "Trollmors vaggvisa" när Signe ska somna eller somna om. Ett tag (ett kort tag, ett jävligt kort tag, typ i två nätter) räckte det med att man stod i dörröppningen och sjöng sången så somnade Signe om. Men så var det här med att genomskåda metoder...

I natt var Signe vaken mellan klockan 02.00 och 04.30. Det innebär att jag sjöng "Trollmors vaggvisa" om och om igen i ungefär 2,5 timme. Säg att det tar i runda slängar 20 sek att sjunga den en gång. Det skulle innebära att jag sjöng den där jävla visan 450 gånger i natt. Man kan säga att jag till slut blev lite smått trött på att höra min egen röst. Faktum är att jag blev ganska trött överlag och till slut lade mig på golvet brevid sängen och stack in min hand mellan spjälorna och fattade tag i Signes hand. Och då somnade hon nästan genast. Med sin lilla hand tätt omsluten kring min. Och somnade hon även idag till middagsvilan och nu vid läggdags. Det här kan mycket väl vara nästa grej.

Det enda jag funderar på nu, är om jag verkligen behöver två händer. Jag menar, vänsterhanden duger ju inte till så mycket egentligen. Det kan nog vara värt att offra den för att få åtta timmars sammanhängande sömn. Nu kan det kanske tyckas vara lite makabert att ha en avhuggen hand i spjälsängen, men jag tänker att man kan ju lägga en liten filt över den när man har gäster. Ja, eller något annat fint. En liten broderad duk kanske.

11 kommentarer:

Katharina sa...

Hahaha, här har jag just sjungit Brahms vaggvisa i en halvtimme för att Liten skulle somna för kvällen. Funderade senast igårkväll på hur många gånger man har sjungit den under de gångna sex månaderna.

Vilken tur att man inte behöver betala STIM-pengar för vaggvisor man sjunger hemma för barnen, det hade kunnat bli dyrt...

Lycka till med livet som enhandad förresten.

yllet sa...

vi fick 2 likadana små söta dukar som mamma broderat i julklapp. du kan få en? den är nog rätt lagom i storlek för att täcka en hand. med lite råge.

Minna sa...

chopp chopp bara!

sofin sa...

Nu kommer det ett tips, försök med det eller inte men jag vill ändå komma med det. Antingen tas det emot med öppna armar eller så är det ju bara att läsa och glömma :D

Det började när min lille Elis var pytte och inte sov.. alls.. egentligen.. räddningen blev Anna Wahlgrens forum. Vi vagnade till sömns och proppade lilla magen full med mat. Allt blev bättre, halleluljah! Sen har allt bara blivit bättre och bättre... tills på julafton i år.

Jag fick panik.. hur gör man när han är sådär ursinnig och bara gallskriker? Hade inte skött mina kort rätt så sömnkrånglet kom liksom krypande. Eftersom han sov så bra innan så de få gånger han vaknade och var ledsen på natten gick vi in och sjöng sånger och klappade rygg. Funkade faktiskt ganska bra, ett tag.

På julafton blev allt ställt på sin spets. Jag sjöng och klappade och inget hjälpte. Vi sov borta så det blev enklaste utvägen, man vill ju inte väcka hela huset, samsovning. Hade inte behövts på ca 8 månader..

Väl hemma igen var vi förvirrade.. han som alltid sovit så bra! Tills jag insåg att vi ramlat bort från Sova hela natten, helt och totalt! Från en nattning som tog 2 sekunder till en evighet med skrik, sång och klappar. Och flera uppvak på natten!!!

Den natten jag insåg att jag var fel ute hade jag stått i närmare 2 timmar och sjungit och klappat rumpa. Trött och förtvivlad.. men så ledsnade jag.. gick ut, stängde dörren och överröstade hans ursinniga skrik med vår inövade ramsa (som var inövad förut men som glömts bort i sovandets lugn). 10 minuter senare sover ungen.. gott.. hela natten..

Då körde vi stenhårt Sova hela natten i ett par dagar, övertygade av den nattens resultat. Och nu sover han faktiskt hyfsat igen. Inte lika gott som innan julafton men på god väg. Nattningen behöver lite jobb men han somnar utan skrik, något gnäll bara och ett par ramsor utanför dörren så infinner sig lugnet.

Jag säger inte att du måste kura eller att det är det absolut bästa. Men för oss funkade det underbart. Lite jobbigt ett tag såklart, vem vill höra sitt barn skrika. Men när jag väl insåg att han egentligen inte VILLE att jag skulle komma in och sjunga, eftersom han inte somnade då, och insåg att ramsan fungerade så fattade jag att han inte var ledsen. Han var ursinnigt förbannat arg! Säkert på mig som höll på och velade och mesade för mycket och inte lät honom sova.

Eftersom du verkar vilja offra en hand för en hel natts sömn kanske det kan vara värt att testa? :D

Du kan läsa de senaste inläggen på min blogg så har du några framsteg där. Och så rekommenderar jag dig att läsa det här om du nu blev inspirerad av det jag skrivit http://www.annawahlgren.com/index.php/view/svenska/januari-2008-sakerhet-ar-trygghet

Oavsett sova hela natten-kur eller inte så håller jag tummarna och hejjar på er. Sov gott Signe, sov gott!

polly sa...

Äh strunt i duken. Folk är så himla känsliga. It's your hand and you chop if you want to. (gnolas bäst på "it's my party and i cry if i want to")

Anonym sa...

Varför inte lite sömnpiller??
Spar handen-gott att ha i sämre tider..

Helen L

Sandra sa...

Nej, INTE handen! Här ser du en som oajajbuffat sitt barn till förbannelse för att sedan ta till... just HANDEN! Denna quick fix som tillslut mynnar ut i att man, med en helt avdomnad underarm, desperat försöker lirka sig ur den slumrande ungens grepp. Så fort kontakten bryts så vaknar monstret och vrålar HAAANDEEEN, och så börjar man åter på ny kula. Fast är den avhuggen kanske det blir en annan femma?

Fast frågan är om du ska lyda några råd av en som efter första barnet(han med handen då)svoooor på att nästa unge ICKE skulle vänjas vid några händer eller dylikt...och som nu ammar tvåan till sömns eftersom det är det enda som funkar. Quick fix var det va?

Karin sa...

En hand verkar väl inte som något större offer. Det finns ju så fina proteser nuförtiden. Men ni kanske kan ta Jannes hand?

PPernilla sa...

Underbart! Jag har en röd virkad duk från pappas faster Greta(95) som du kan få :-)

Hafen75 sa...

Vi körde en variant på Anna Wahlgrens "Sova-hela-natten". Det funkade bra för oss.

Med variant menar jag att vi kanske inte var riktigt lika hårda vad gäller att ta upp det stackars barnet när det skriker. Vi var ganska hårda, men det finns ju gränser...

:-)

Millan sa...

katharina: Jag kan extraknäcka som en sådan där enarmad bandit.

yllet: Tack gärna.

minna: Aj aj.

sofin: Tack för tips! Ska kolla in AW om det inte vänder nu.

helen L: Jo, du har nog rätt. Kan vara bra att ha två händer ändå.

sandra: Mitt i natten är man mycket för quick fixar.

karin: Jannes hand. Där sa du något.

pp: Tack så mycket. Den kan vi ha i juletider.

hafen: AW kanske är grejjen ändå.