tisdag 14 oktober 2008

Godnattsaga

Tora älskar att läsa böcker, eller snarare, hon älskar att bli läst för. Och varje kväll läser vi godnattsagor innan läggdags. Det är väldans mysigt tycker jag, men framförallt tycker Tora det. Om hon fick välja, skulle vi läsa böcker till dess solen går upp igen. Men det går ju inte. Någon bok måste vara den sista för kvällen.
Senast nu ikväll sa jag exempelvis till henne: "Nu får du välja en bok till Tora. Det blir den sista. Välj EN". Tora går fram till bokhyllan, står där och låter blicken svepa fram och tillbaka över bokryggarna. "Ehm, ehm, ehm", velar hon. "Kom igen nu Tora. Välj en", tycker jag. Men hon låter sig inte jäktas. Om man bara får välja EN bok, då jädrar måste den vara bra. Till slut pekar hon med sitt lilla finger och utbrister glatt: "Den DÄR!!".

Mmm, men hurra vilken bra bok. Djurens Fantastiska Värld, Min första uppslagsbok om djur. 301 sidor och 650 foton, från afrikansk buffel till öring. Jag läser: "Den afrikanska buffeln är ett av de mest imponerande djuren på Afrikas savanner. Hjordarna är mycket välorganiserade, speciellt när de ska jaga bort rovdjur"...

Men snark alltså. Nu ångrar jag att jag inte köpte den där boken jag hittade på second hand-butiken för ett tag sedan. Tummens mamma slutar röka. My God. DEN hade varit humor att läsa. För inte har ni väl glömt Tummen?

9 kommentarer:

Nova och lillebror sa...

Hehe. Den har vi, fick den med ett happy meal på macdonken för nåt år sen. Nova tycker den är sådär kul... hon är 4 år och vet inte knappt vad röka är. Annat vore det om det fanns en bok som hette "tummens mamma slutar snusa" - då skulle hon vara bättre med i matchen. ;-)

Hittade föresten hit via Minnas blogg (tror jag det var?)
Kul läsning!

hedgehog-sara sa...

Åh, läsa saga... Jag sörjde när jag inte fick läsa saga längre för mina barn. De ville ligga och läsa själva på kvällarna.

Då kom jag på Godmorgonsaga, jag läste Harry Potter för dem medan de åt frukost. Ibland kom vi försent till skolan för att det var så spännande :)

polly sa...

"Hur man får Tummens mamma att sluta äta godis" skulle jag själv vilja läsa..

Jenny sa...

Jag blir väldigt nyfiken vilken metod Tummens mamma använder för att blir kvitt sina Gula Blend. Måste nog köpa den där boken.

Jenny sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jo sa...

Tummens mamma slutar röka finns hos oss, i tre ex. Gåva från McD. Du är välkommen att ta ett ex Jenny. För övrigt har vi "Tummen får en vän", där vi lär oss att vänner först är jättekrävande, sen skittråkiga och tillsist flyger iväg. Vi har även "Tummen tittar på natten". Inte mina favoritbarnböcker direkt. Jag kanske ska blogga lite om mina tips? Jag har ju trots allt ca 250 barnböcker hemma...

Frida sa...

Jenny: Hon slutar bland annat genom att jaga sitt Tummen genom skogen eftersom han har snott hennes substitut godispåsen....om jag minns rätt.
Den boken är vuxenrolig! Köp den, läs den, skratta. Dock kanske inte tillsammans med dina barn eftersom barnen inte riktigt förstår det humoristiska på samma nivå som vi...men att bli jagad av mamma, det fattar de :D. Kul bok på två nivåer!

Dr Hell sa...

Kommer ni ihåg "Tummens mamma visar fingret och få kalla handen"?

Millan sa...

nova och lillebror: Välkommen hit! Jag tror faktiskt inte att Tora heller vet vad röka är. Man känner ju inte så många som röker längre.

h-sara: God morgon-saga låter ju jättemysigt. Tyvärr brukar det ju dock bli ganska stressigt om mornarna. Fast det är klart. Det kanske då en saga behövs som mest.

polly: Den skulle bli en storsäljare.

jenny: Visst får man sköna 70-talsvibbar av titeln?

jo: Jag älskar Tummen. Har gjort det sedan jag var liten.

frida: De bästa barnböckerna är de som man även som vuxen kan uppskatta. Själv gillar jag Stina Wirséns böcker. Ett tips!

dr Hell: Den har jag missat faktiskt.