fredag 4 april 2008

Miss i nassen

De senaste dagarna har Signe vaknat för att äta varannan timme på natten. Det förstår ju alla vad det gör för nattsömnen och det efterföljande morgonhumöret. När Signe så i natt vaknade för tredje gången redan klockan halv tre för att äta, tänkte jag som så: om hon äter dubbelt så mycket borde hon ju sedan sova dubbelt så länge!! Jag lyckades med konststycket att hålla mig vaken medan hon ammade på det första bröstet. Varje gång hon höll på att somna in trugade jag i henne lite till. Sedan rapade jag henne och ammade henne på det andra bröstet. Efter en liten stund släppte Signe taget och såg ut som hon skulle somna om, mätt och belåten. Jag var nöjd. Men Signe somnade inte. Hon bajsade. Inte bara en gång, utan tre gånger. Jag kan tillägga att hon inte hade bajsat sedan mamma/baby-gympan i tisdags. En sådan bajs kan man inte ignorera med gott samvete. I alla fall inte om man vill sova skönt.
Upp och byta blöja. I barnhandboken (denna bibel) står att man ska undvika att göra nattblöjbytena mysiga, så att barnet förstår att det är natt och läge att somna om efter det att den nya blöjan är på. Ingen risk kan jag säga! Man är inte på myspys-humör när man byter bajsblöjor klockan tre på natten. I alla fall inte nyktert tillstånd.
Väl tillbaka i sängen är Signe klarvaken. Jag försöker få henne att somna om genom att ge henne lite mer mat. Då kräks Signe i sängen. Upp igen, hämta en handduk att lägga över kräket. Byta lakan mitt i natten gör jag bara inte. Då sover jag hellre i kräks.
Signe är vaknare än någonsin, och på ett strålande humör. Hon ligger där i mörkret och pratar för sig själv och fäktar med armar och ben. Hon är så otroligt myspysig att jag får kämpa för att inte börja gosa med henne. Det får räcka med en liten puss, sedan stoppar jag öronproppar i öronen och försöker ignorera henne. Efter en halvtimme är Signe lite trött, hittar tutten och ammar sig till sömns.
Tur att det är lördag i morgon. Alla barn sover till klockan 10 på lördagmornar. Har jag hört.

2 kommentarer:

Jenny sa...

Klockan 10 låter toppen, ser framemot det! Jag (som är ny och naiv som mamma) har trott att mängden mat man får i dem på något sätt korrelerar med hur länge de sedan sover. Men det verkar inte hänga ihop över huvudtaget! Mellan mycket mat och mycket bajs har jag dock hittat ett statistiskt samband. Hör av dig om du knäcker koden...

Jo sa...

Trevlig blogg du har här!
Jag vill inte slå ner er i skorna på något vis men jag har den smärtsamma plikten att meddela att det finns ingen kod att knäcka. Just när man tror att man kommit på den rätta formeln för att få sova på nätterna ändras förutsättnignarna och man får börja om. Men det finns hopp! Jag sov en hel natt i natt. Jag ska fira hela dagen! Johanna