tisdag 29 april 2008

Äta morot

Tora pysslar med världens sjukaste grej. Stenen som ni ser på bilden ligger i kanten av våran gräsmatta. Varje gång Tora passerar den, böjer hon sig ned, slickar på stenen och säger "Äta morot". Av detta beteende har jag kunnat konstatera två saker. Det första är att hon har väldigt livlig fantasi. Det andra är att hon inte lider av bacillskräck.

Signe däremot äter morot på riktigt just nu. Hon äter den kokt och mixad med en väldans massa smör. Jag vet inte hur nyttigt det är men det är faktiskt ett sjukt gott sätt att äta morot på. Det verkar Signe tycka med.
Just till morot är så långt vi har hunnit i våra smakportioner. Enligt den samlade expertisen ska man ge bebisarna en smak i taget och servera denna smak några dagar i rad. Detta för att bebisen ska hinna bekanta sig med varje smak i lugn och ro. Än så länge har Signe ätit potatis, havregröt och nu morot. Jag har lite brist på fantasi vad vi ska servera Signe härnäst. Den samlade expertisen avråder nämligen för att börja med frukt för tidigt. Då finns det tydligen risk för att små bebisar inte kommer vilja ha något annat att äta än just frukt för resten av sina liv. Tänk vad fel det skulle bli.
För att få inspiration har jag sneglat lite på barnmatsburkarna som man får ge från fyra månader och som finns att köpa i affären. Där finns smaker som blomkål och palsternacka. Det gånger vi äter blomkål och palsternacka hemma är ganska lätträknade. Känns inte som det är smaker Signe behöver "bekanta" sig med. Något som det däremot äts dagligen av är mörk choklad. Jag kanske skulle ringa livsmedelsverket och kolla om de avråder från att ge bebsiar choklad. Man vill ju inte göra fel.

Inga kommentarer: