måndag 29 september 2008

Jag vill ha blommig falukorv till lunch

För en tid sedan gick jag med i Nestlés barnmatsklubb (eftersom man fick en BabyBjörn-barnmatningssked på köpet, och alla förstår ju att det är "an offer you can´t refuse").
Häromdagen gjorde de i alla fall reklam för sitt matkalkylsprogram. Genom att fylla i vad barnet äter under några dagar, kan man få reda på om det får i sig tillräckligt med energi och om det får en balanserad och hälsosam kost. Kan ju vara kul att testa, tänkte jag. Man vill ju gärna ha svart på vitt att man är en bra mamma liksom. Glatt började jag fylla i vad Signe-liten ätit under dagen.
Om jag på morgonen hade vetat att jag senare skulle behöva redovisa allt vad Signe petat i sig mellan frukost och läggdags, så hade jag (självfallet) varit noga och vägt och mätt alla livsmedel efter konstens alla regler, men som det blev nu var jag tvungen att höfta lite.
Frukosten var lätt, två deciliter välling. Lunchen blev dock lite knepigare. En handfull snabbmakaroner, på ett ungefär. Fick hon i sig hela tomaten? Nja, typ halva kanske. Och en skiva falukorv. Vad kan den ha vägt? Ingen aning. Jag körde default-värdet på korven... ..och så fortsatte jag med mellis, middag och kvällsmat. Och sedan. Enter. The moment of truth.

KCAL-intag: Fint, ditt barn får i sig den mängd energi som behövs.
Hur ser fördelningen mellan protein, kolhydrater och fett ut?
Protein: Ditt barn får i sig mer protein än det behöver. Även om energiintaget är tillräckligt så behöver du se över fördelningen mellan protein, kolhydrater och fett. Får ditt barn i sig lika mycket protein alla andra dagar så behöver du antagligen minska något på portionerna ur grupperna kött-fisk-ägg och mjölk-fil-ost.

Nu är jag är visserligen ingen dietist men jag anade att något var lite lurt. Jag backade tillbaka några steg i programmet och hittade ganska snabbt boven i dramat. Signe. Hon måste ha smygätit falukorv när jag inte sett. Som värsta Kicki Danielsson. Hela 100 gram falukorv hade hon tydligen fått i sig. Och det bara till lunch. Jag räknade lite grann på det (också). Det skulle motsvara att jag mumsade i mig drygt 700 gram korv. I smyg. Det är nästan en hel falukorvsring. Jag vet inte ens hur det skulle gå till.

4 kommentarer:

yllet sa...

Haha!! Hon kanske varit in i kylen och nafsat lite på den råa ringen?

Jenny sa...

Nja, om falukorvringen kommer ungsbakad med senap och äpplen så skulle jag nog kunna sätta i mig en hel.

Förresten, den planerade Fornebovistelsen. Skulle det funka i början av veckan efter istället för er?

Millan sa...

yllet: Ha ha ha. Kanske det!

jenny: Ugnsbakad falukorv med ÄPPLEN? Det har jag inte provat. Tack för tipset.

Millan sa...

jenny: Slår dig en pling om Fornebo.