torsdag 27 november 2008

Vällingträsk

Det verkar tyvärr inte bättre än att vi har hamnat i vällingträsket. För er som som är lyckligt ovetandes om vad detta är för ett gehenna, så är det där man kan ha oturen att hamna när man börjar ge sitt barn välling på natten för att de ska somna om. Om det vill sig illa kan barnet redan från a l l r a f ö r s t a f l a s k a n komma att kräva detta sömnpiller till dryck vareviga natt i evigheters evigheter.

Att vi har hamnat här är helt och hållet mitt fel. Ja, eller Signes, beroende på hur man ser det. Efter vår sömnkur sov hon riktigt bra i någon vecka ungefär, men sedan började hon strula på nätterna igen. Helt ärligt blev jag skitledsen. Man köper en bok (bara det liksom), läser in sig, bestämmer sig, tar några hundnätter.. och det funkar...man får sova... och så börjar skiten om! När jag för ett par nätter sedan tillbringat 1,5 timme med att få Signe att somna om utan effekt, slog jag helt enkelt näven i spjälsängen och sa: "Nej, nu får det vara nog. Nu har hon skitit i det blå skåpet", och så sprang jag ner i köket och gjorde välling, som Signe slukade, varvid hon somnade om som en klubbad oxe. Och nu trampar vi runt i det. Vällingträsket.

Men ärligt talat är det inte så farligt. Om valet står mellan att vara uppe och få lilla fröken sömnlös att somna om i tre timmar och att ta några minuter i anspråk för att göra välling för att sedan få sova fem timmar till, så är valet ganska enkelt för mig. Nu återstår bara hur jag kan tidsoptimera den här "ge-välling-biten". Om man som jag var igår kväll, är förutseende nog att göra i ordning en flaska i förväg, fixar man det på 1 minut och 30 sekunder. Det vet jag för det var nämligen nattens tid. Om jag nu kan hitta ett snabbare sätt att ta mig upp och nerför trappan till köket samt övar lite på "öppna-vällingflaskan-och-stoppa-in-den-i-mikron-momentet", kan jag nog pressa ned den tiden med några sekunder.

Andra alternativ är att ha en flaska välling ståendes brevid spjälsängen, men eftersom det vänder sig i min mage av blotta tanken på kall välling skippar jag det alternativet så länge. Man kan också ställa in kylskåpet och mikron i Signes rum, men då blir det så jobbigt att laga all övrig mat här hemma om vi inte också flyttar upp spis, ugn och frys. Till sist har jag funderat på om man inte kan ge vällingen intravenöst istället. Helt enkelt plugga in ett dropp vid läggdags med ett: "Godnatt då Signe och smaklig måltid. Ses i morgon bitti".

12 kommentarer:

yllet sa...

Min bror med familj har kört på "ha vällingen vid sängen" tricket och deras barn är relativt normala.. Men jag tycker som du, det låter sådär? Annars är ju ett alternativ att du och Signe sover i köket? Det är ju säkert övergående detta?

Melkers Mamma sa...

Intravenöst låter som en hit. Kan man inte göra så med kaffe också? Borde vara fullt möjligt ;) Kram

Agent586 sa...

Ibland måste man prioritera mammans sömn! välling är bättre än Stilnoct å andra sömnpiller trots allt.

tingeling sa...

men vi var där i vällingträsket och vände. vi tog oss ut genom att ge det stackars barnet dubbel dos vid sängdags. nu snittar hon på 500 ml innan hon somnar. och det håller hela natten...oh yes! kan ju vara lättare än att flytta runt på vitvaror, menar jag.

Jenny sa...

En flaska och sen är man fast alltså... lika beroendeframkallande som heroin. Stackars Signe, vaknar med abstinens och måste ha sin "fix" innan hon kan somna om. Och du är hennes semper-dealer:

"Hur många mill behöver du?"
"200"
"You got it, 2 spänn kostar det"
"Skriv upp det, jag betalar när (barn)bidraget kommer"

Anonym sa...

som flaskföräldrar så köpte vi raskt en helt faaantaaastiskt vattenkokare/värmare som värmer vatten till 40, 60, 80 eller 100 gr. 40 är liksom perfa för ersättning o välling. framförallt är den bra om man är borta nånstans och behöver fixa beibiskrubb på obekväm tid.

60 är för övrigt perfa för gröt.

/Helena SP

Millan sa...

yllet: Om jag bara får sova kan jag tänka mig att sova vart som helst, till och med i köket.

melkers mamma: Kaffe intravenöst, vilken superbra idé. Inte till Signe dock.

agenten: Mamma-sömn är A och O.

tingeling. En halvliter välling! Shit, jag tror inte Singan får i sig så mycket men jag ska testa.

jenny: Välling. Herorin. Same same.

helena: Tack för tipset! En vattenkokare kan ju helt klart stå i ett barnrum.

Akan-Kakan sa...

Allra smidigast vore kanske att lära Signe värma själv? En mikro bredvid spjälsängen, kanske?

Anonym sa...

värma till 40 gr tar typ 30 sek. kokaren är en philips o finns på elgiganten. vi har som sagt var släpat runt vår runt hela sverige på semestern.

/Helena SP

Josephine i Bryssel sa...

oj vad man får lära sig här... och jag är inte ens gravid än... men just sömnlösa nätter är väl det jag fasar mest för, mer än att konstant må illa under nio månader, få ryggskott, vatten i benen och Gud vet vad...

Millan sa...

Josephine: Denna blog är en outsinlig källa till kunskap.

SysterYster sa...

En termos med varmt vatten och en nappflaska förberedd med vällingpulver bredvid Signes säng - det kan inte ens ta 30 sek att göra iordning!